Spouwmuurisolatie

Door spouwmuurisolatie te laten uitvoeren zorg je ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen. Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Nieuwe huizen worden tegenwoordig standaard opgeleverd met geïsoleerde spouwmuren. Woon je in een woning waarvan de muren niet al bij de bouw werden geïsoleerd dan loont het zeker de moeite om dit alsnog te laten oen. Het bespaart je een flink bedrag aan stookkosten waardoor je de investering van de isolatiekosten binnen enkele jaren hebt terugverdiend.

Wat is spouwmuur isolatie?

De muren van een woning bestaan uit twee delen, de buitenmuur en de binnenmuur. Tussen deze twee muren zit een loze ruimte, de spouw. Als deze ruimte niet is geïsoleerd hebben weer en wind vrij spel. De buitenmuur houdt niet veel tegen met als gevolg dat de kou makkelijk je huis kan binnendringen. Maar niet alleen kou, ook vocht. Dit kan vochtplekken en zelfs schimmel op de binnenmuren veroorzaken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en bovendien erg ongezond. Spouwmuurisolatie is dus niet alleen aan te raden vanwege de energiebesparing maar ook voor een gezonder leefklimaat in je woning.

Bekijk ook: spouwmuurisolatie en spouw Vlaanderen.be

Meer comfort en meer warmte

Als je kiest voor spouwmuurisolatie verzeker je jezelf van een comfortabele woning. De warmte die je opwekt met een kachel of centrale verwarming blijft langer in huis en vervliegt niet via de muren. Hierdoor dalen je stookkosten. Je kunt de isolatie van de spouwmuren eventueel combineren met het laten plaatse n van dubbele beglazing en het laten isoleren van het dak. Door deze maatregelen verzeker je jezelf ervan dat je al het mogelijke hebt gedaan om je huis comfortabeler te maken. Dit resulteert ook in een hoger energielabel, dit is gunstig bij verkoop van de woning.

Zo gaat de isolatie in zijn werk

Het isoleren van de spouwmuren is geen ingewikkeld karwei. De isolatie gebeurt van buitenaf, je hebt er in huis niet heel veel overlast van. Er wordt een kleine opening gemaakt in de buitenmuur waarlangs een slang naar binnen gaat. Vervolgens wordt de muur opgevuld met wol of een ander isolerend materiaal. Voor een gemiddelde tussenwoning betekent dit hooguit een halve dag werk voor een hierin gespecialiseerd bedrijf. In sommige gevallen is het mogelijk om voor spouwmuurisolatie en hiermee verband houdende maatregelen subsidie aan te vragen bij de provincie.